Hizmet Kolu Toplu Sözleşmesi, Olmazsa Olmazımızdır

 

20 Ocak 2012 tarihli Bugün Gazetesi'nde yer alan haberde, yetkili sendikalarla hizmet kolu toplu sözleşmesi yapılması yerine toplu görüşme yapılması, buradan çıkan sonucun genel toplu sözleşme masasına getirilmesi ve anlaşma sağlanması halinde toplu sözleşme hükmünde sayılmasıyla mutabakata varıldığı yönünde görüşlere yer verilmiştir. Ancak, 'hizmet kolu toplu sözleşmesi'nin olmazsa olmazlarımızdan biri olduğu bu kadar aşikar ve kamuoyunca bilinmekte iken, haberde söz konusu düzenlemenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu arasında yapılan görüşme sonrası gerçekleştiği yönünde yorumlanmaya müsait açıklamalara yer verilmiştir.

 

 

'Memur zammına ara formül' başlıklı haberde bahsedildiği gibi, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında hizmet kolu toplu sözleşmesinin olmaması yönünde bir mutabakat olmamıştır. Memur-Sen hizmet kolu toplu sözleşmesini ısrarla talep etmektedir.

 

Bilindiği gibi, kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkı veren anayasa değişikliği, 12 Eylül 2010'da gerçekleştirilen referandumla kabul edilmişti. Ancak aradan geçen bunca zamana rağmen, anayasa değişikliğini hayata geçirecek uyum yasaları henüz çıkarılamamıştır. Bir önceki hükümet zamanında 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikası Yasası'nda yapılacak değişiklikle ilgili bir çok konuda mutabakata varılan görüşmeler yapılmasına karşın, bu görüşmeler yok sayılarak Ağustos ayından beri de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile memur sendikaları konfederasyonları arasında bir çok görüşme yapılmıştır. Memur-Sen olarak, toplu sözleşme yapılmasını sağlayacak yasal değişikliklerin bir an önce yapılması gerektiğini, kamu görevlileri hakem kurulunun bağımsızlığını, hizmet kolu toplu sözleşmesinin mutlaka olması gerektiğini, toplu sözleşmeyi imzalama ve anlaşılamaması halinde kamu görevlileri hakem kuruluna başvurma hakkının yetkili konfederasyonda olması gerektiğini her platformda dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz.

 

Başbakanlık tarafından TBMM'ye gönderilecek taslakta, 
1- Hizmet kolu toplu sözleşmesine tasarıda yer verilmeli
2- Yerel yönetimlerde işyeri toplu sözleşmesine yer verilmeli
3- Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanı Yargıtay, Danıştay veya Sayıştay Başkanları arasından, kanunla belirlenmeli 
4- Cumhurbaşkanlığı, TBMM, TSK ve Emniyette çalışan sivil personele sendika üyesi olma imkanı verilmeli
5- Sendika üyesi olmayanların toplu sözleşmeden yararlanmak için dayanışma aidatı ödemesini sağlayacak hükümlere yer verilmelidir.

 

Kamuoyunca yukarıda saydığımız bilinen görüşlerimizin, yanlış anlaşılmaması için bu açıklamanın yapılması bir zaruret haline gelmiştir. Tasarının bütünüyle ilgili olarak, daha sonra daha geniş çaplı bir açıklama yapılacaktır.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

  • PAYLAŞ :