İŞ KAZALARI, KADER OLMAKTAN ÇIKARILMALIDIR

İstanbul’da meydana gelen asansör kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına da baş sağlığı diliyoruz. Meydana gelen kazada ihmal veya kusuru bulunanlar tespit edilerek yasaların el verdiği en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. İnsan hayatının ve ekmek mücadelesinin kutsallığı korunmalı ve hak ettiği şekilde değer verilmelidir. Ailesine bir lokma ekmek götürmek için ölümle burun buruna çalışan vatandaşlarımızın iş sağlığı ve güvenliği sağlanmalı, ekmek mücadelesi, geride gözü yaşlı insanlar bırakmakla sonuçlanmamalıdır.

Her olay sonrası yapılan, ‘sorumluların hak ettiği cezayı alacağı’ açıklamaları hep sözde kalmaktadır. Bireyin devlete ve hukuka olan güvenini sarsmamak için, adalet müessesesi tarafsız bir şekilde işletilmeli, kamu vicdanı rahatlatılmalıdır.

İş kazaları, yüzde 100 önlenebilir kazalar olmasına karşın Türkiye, iş kazaları bakımından dünya sıralamasında iyi bir durumda değildir. İş sağlığı ve güvenliğine yönelik yasalar çıkarılmasına karşın, bu kazaların olması, yasaların uygulanmasında bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır.

İşletmelere getirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı mecburiyeti ve bu yönde yapılan yasal düzenlemeler de uygulanabilirlik açısından sorunlar içermektedir. İşyerini denetleyecek uzman veya denetim firmasının, işyerinden bunun mali karşılığını alacak olması, denetimde bazı aksaklıkları da beraberinde getirecektir. Bunun yerine, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, kamuda istihdam edilerek denetleme bu şekilde hayata geçirilmelidir. Bağımsız iş güvenliği danışmanlık hizmeti sunan firmaların denetimlerinde görülen eksiklik ve sebep olduğu kaza durumlarında da en ağır müeyyideler uygulanmalıdır.

Yaşadığımız her elim kaza sonrası dile getirdiğimiz, ‘bu kaza son olsun’ temennimizi dile getirirken, hayatını kaybeden işçilerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, mesai arkadaşlarına ve ailelerine de sabır ve baş sağlığı diliyoruz.

 

 

 

  • PAYLAŞ :