22-28 Mart Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Haftası

Her yıl 22-28 Mart Acil Tıp Teknisyenleri Haftası olarak anılmaktadır. İnsanların hayatlarını kurtarmak için canla başla mücadele eden sağlık personellerimiz için özel olan bir haftaya giriyoruz. Ancak insanların hayatı ile ilgili müdahalelerde bulunan ve bunun için zamanla yarışan ATT’lerimiz maalesef hak ettikleri değeri görmemekte, hem mesleki sorunlarla hem de yetersiz çalışma koşulları ile mücadele etmektedir.

Ayrıca, her yıl acil hastalara, trafik kazalarına, yangınlara müdahaleye gitmekte olan ambulansta görevli arkadaşlarımız, yaşanan kazalar nedeniyle hayatlarını yitirmekte ya da yaralanmaktadır. ATT’lerin sadece hastanelerde değil 112 Acil Servislerde de görev aldıklarını düşünürsek, çalışanlar bu kadar risk altındayken ek ödemelerini riskli birim statüsünden alamamaları önemli bir sorun idi.

Ancak sendikamızın girişimleri sonucu toplu sözleşme masasında 112 acil sağlık hizmetlerinde çalışanların, özellik arz eden birim katsayısından yararlanması ve asli görevlerinin yanında ambulans şoförlüğü görevini de yürüten 112 çalışanlarının performans puanlarına 10 puan daha ilave edilmesini sağlandı. Yine 112 acil servislerinde görev yapanların nöbet ücretleri %50 artırımlı ödenmeye başlandı. B Tip Acil Sağlık Hizmeti çalışanları da riskli birim katsayısından yararlanmaktadır.

Bir kaza oluyor; olay yerine polis, itfaiye ve gazeteci geliyor. Müdahale etmek ve can kurtarmak için sağlık görevlileri geliyor. Sağlık görevlileri dışındaki herkes yıpranma payı alırken, sağlıkçılar yıpranma payı alamıyor. Bu anlamda yapmış olduğumuz araştırmalara göre polislerin tükenmişliği 25,85 puan iken sağlık çalışanların tükenmişliği ise 23,96 puan. Yani polislerle neredeyse aynı tükenmişliğe sahiptir. Her türlü fedakarlığa karşın 112 çalışanlarının yıpranma payından yararlandırılmaması önemli bir sorundur.

Tükenmişliği polislerle aynı oranda olan sağlık çalışanlarımız yaşanan kazanan nedeniyle yaşamlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Görevi başında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının şehit sayılması ile ilgili yaptığımız girişimler sonucu Sağlık Bakanlığı tarafından “Şehitlik Beratı” verilmektedir. Sendikamızın TBMM Sağlık Komisyonu ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde dile getirdiği,  görevi başında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının yakınlarının da, şehit yakınlarının yararlandığı tüm imkanlardan yararlandırılması talebimizin takipçisi olacağız.

Hastanelerde ya da vakaya gittikleri yerlerde hasta ya da hasta yakınları tarafından şiddete uğrayan Acil Tıp Teknisyeni arkadaşlarımız, diğer tüm sağlık çalışanlarımız gibi kendilerine yapılan bu muameleyi hak etmemektedirler. İnsanların hayatını kurtarmaya çalışan arkadaşlarımızın maruz kaldıkları şiddet olaylarına yetkililer bir an önce çözüm bulmalıdır.

Sağlık-Sen olarak ülkemizde sağlık hizmetlerinin gelişimine katkı sağlamak ve sağlık çalışanlarının haklarını korumak için her türlü çalışmaya kararlılıkla devam edeceğimizin bilinmesini ister, tüm Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri arkadaşlarımızın 22-28 Mart Acil Tıp Teknisyenleri Haftası’nı kutlarız.

  • PAYLAŞ :